Főoldal Cégünkről Termékek Rendelés Ültetvényes termesztés Szaktanácsadás Kapcsolat

 

Számos értékes kiadvány jelent már meg hazánkban a szarvasgombákról, melyek széleskörű ismereteket nyújtanak. Íízelítőleg néhány alapvető gondolat.

A szarvasgombák szimbiózisban élnek növényekkel. Fák, cserjék gyökereivel mikorrhizát képeznek. Termőtestük általában a talaj felső 20 cm-es rétegében alakul ki. Az ehető gombák közül a szarvasgombák lenyűgöző illatukkal és különleges ízükkel messze kimagaslanak. Ennek köszönhetően már a bibliai időkben is a fennkölt lakomák ékkövének számítottak. Egyedi illatukat az állatok is jól felismerik. Régen disznóval, manapság kutyával keresik.

A szarvasgombák Magyarországon igen elterjedtek. Európában számottevő mennyiségben egyedül hazánkban található meg az egyetlen édes ízű szarvasgomba (homoki szarvasgomba - Mattirolomyces terfezidoides). A szarvasgombák gyűjtésének és fogyasztásának évszázadokra visszanyúló tradíciói vannak. Első írásos emlékeink a 16. századból maradtak fenn. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején virágzott a szarvasgomba, régibb nevén a trifla kereskedelme. A nagy gombakutató, Hollós László 1911-ben megjelent könyvében a hazai termesztés beindítását szorgalmazta. Sajnálatos módon a komoly hagyományok a feledés homályába merültek a két világháború és az azt követő időszak alatt.

A Magyarországon fellelhető, gasztronómiai szempontból legértékesebb szarvasgombafajok:

 

1. Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum):


nyári szarvasgomba

Rendkívül változatos faj, nagyobb példányai a fél kilógrammot is elérhetik. Felületét durva, fekete pikkelyek fedik. A termőtest erezete sűrűn tekervényes. Illata nyári példányoknál enyhébb, őszieknél markánsabb. Magyarországon nagy mennyiségben gyűjtik. Termőidőszaka hazánkban általában júliustól novemberig tart. A magas humusztartalmú, jó vízgazdálkodású, semleges- enyhén lúgos, kötöttebb talajokat kedveli. Kiválóan alkalmas lehet szikesedő területeken tölggyel történő erdősítésekre.

2. Téli szarvasgomba (Tuber brumale)


téli szarvasgomba

Termőteste a nyári szarvasgombánál kisebb, felületét is apróbb pikkelyek borítják. Húsának erezete ritkásabb. Illata erőteljesebb, rendkívül finom. Termőidőszaka hazánkban októbertől márciusig nyúlik. A nyári szarvasgombához hasonló területeken találjuk meg életfeltételeit, de attól valamelyest tágabb tűrésű.

3. Fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis)


fehér szarvasgomba

Termőteste szabálytalan gumó formájú, mely ökölnyi nagyságot is elérhet. Felülete sima, de repedések tarkíthatják. Húsa fehéresen, sárgásan márványozott. Elterjedése elsősorban a Magyar Középhegységre korlátozódik. Többnyire savanyú, mésztelen, magas humusztartalmú talajokon terem. Termőidőszaka júniustól szeptemberig tart.

4. Homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides)


homoki szarvasgomba

Kérge csontfehér, foltosan sárgás, húsa kissé morzsalékos. Erős, édes ízének köszönhetően kiválóan illeszthető desszertekhez. Európában jelentősebb mennyiségben csak a Kárpát-medence Duna által lerakott homoki területein terem. Kizárólag akácosokban, többnyire mésztelen, magas humusztartalmú talajokon fordul elő. Termőidő hazánkban augusztus és november közé esik.